Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Karma ;-DR^. Perfektní. Připomínáte mi mého synovce, který před lety úspěšně absolvoval práva v Brně.

0 0
možnosti

J62a77n 21R43á38ž

1. 9. 2017 11:33

Ha,Ha.... Díky za návrat do studentských let. Studoval jsem čtyři semestry v Bratislavě a někteří profesoři trvali na tom, aby zkouška proběhla ve Slovenském jazyce, takže to byla spíše zkouška jazyková. Dost humorné, když Brňák používá l'úbozvučnú Slovenčinu při dokazování, že něco málo umí říci k tématu zkoušky.

Dokončil jsem na UK Praha a mám na tu dobu dost otřesné vzpomínky. Při čtení článku se mi některé z mrazením v zádech vracely.

Karma!

0 0
možnosti

Naprosto s Vámi souhlasím v tom, že Dějiny evropské práva a USA (dále jen "Obecky") a České a československé právní dějiny (dále jen "Čech") by v rozsahu, v jakém jsou přednášeny, měly patřit spíše mezi volitelné předměty. Povinně bych Čecha nechal od r. 1918 a Obecky skutečně jen "obecně". Je vcelku paradoxní, že největší objem učiva představují právě Obecky, které v dalším studiu ani životě už nikdy nikdo nepoužije, stejně jako např. Vámi zmiňovaný systém rakouského byrokratického systému. Takové učení je k ničemu, protože po více či méně složené zkoušce toto všechno každý student okamžitě vypustí z hlavy, aby si udělal místo na důležitější obory (konkrétně v prvním ročníku např. Teorie práva).

Učebnice jsou skutečně tristní - konkrétně značně předražená Teorie národního hospodářství má v každém vydání chyby ve výsledcích cvičných příkladů. Ani páté vydání nepomohlo... nemluvě o tom, že studentovi moc nepomůže, když jednu přednášku vede přednášející, který tvrdí něco, co jiný přednášející o týden později popře jako nesmysl.

Nicméně v jedné věci s Vámi souhlasím - nejzábavnější bylo v prvním ročníku skutečně Římské právo, v tomhle ohledu má pražská fakulta skutečně kvalitní přednášející (a nemyslím jen prof. Skřejpka, na jehož přednášky se nešlo netěšit:-)).

A vlastně ještě v jedné - pokud student hned v prvním ročníku zjistí, že konkrétně v Teorii práva platí "co přednášející, to názor", může ho to dost odradit. Zvláště když si musí pro potřeby zkoušek pamatovat, kdo co tvrdí, aby se nespletl a nepředložil zkoušejícímu názor jeho kolegy;-D

0 0
možnosti

Asi se bavíte o době po roce 1990. A teď si představte, že v roce 1980 nám odvážný pan docent jen tak mimochodem při přednášce filosofie řekl: "Když vám někdo bude tvrdit, že J.V.Stalin byl filosof, tak tomu člověku již nic nevěřte"! I takové jsme měli a jistě i nyní máme charaktery, sebevědomé vychovatele.

0 0
možnosti

P44e35t50r 66S83k81á92c59e77l

30. 8. 2017 23:06

Někteří jsou opravdovými celebritami první velikosti (Pithart),

Pane autore, neberu Vám tento názor, ale vězte, že stále platí:

„Naši učitelé nemohou být jen sloupy u naší cesty, které nám ukazují směr a samy nejdou“ » J.A.Komenský.

Co jako konkrétně pan Pithart ve svém působení v politice vykonal prospěšného, záslužného? Upřímnosti jeho si vážím, jednou před volbami totiž prohlásil: "Když se vracím z Chrudimi (kandidoval za ni) do Prahy, je to jako bych jel z venkova"! Ale co pro to udělal, aby se závadný stav změnil?

1 0
možnosti

Dr. Pithart přednáší politologii. Samozřejmě občas používá k přirovnání vlastní zkušenosti s i z politiky, ovšem vzhledem k tomu, že politologie je hned v prvním ročníku, je to víc než dobře.

V každém případě s jeho působením v praktické politice to nijak nesouvisí.

0 0
možnosti

Rozhodnutí dělíme na rozhodnutí a usnesení. (doc. kat. SP, R.I.P.)

8-o

0 0
možnosti

Což je ovšem pravda (asi mluvíte o správním právu) a může za to zákonodárce, ne zesnulý docent. :D

1 0
možnosti

Nedal jsem to (profesor Skřejpek hadra). :-P

1 0
možnosti

Trochu delší, ale nakonec se to četlo vlastně úplně samo... ;-D Jen bez těch poznámek v angličtině by se to mohlo obejít. Nebo ne?

Myslím, že na každé škole student zažije prohru i křivdu a jedině, když člověk studia dokončí, se toto skutečně naučí přijímat. Praxe pak ukáže, že svět prostě nedává smysl. To by mi ani tak nevadilo. Spíš mi vadí, že lidé nejsou ochotni obětovat čas, peníze a sílu, aby se tomu ideálu, o kterém se ve školách učíme a po kterém všichni touží, přiblížili.

Nedělal jsem si o právničině žádné iluze. Vystudoval jsem dopravní inženýrství, před 1,5 rokem jsem z tohoto oboru získal i doktorát. Ale musím smeknout před lidmi, kteří se do studia práv pustili a úspěšně jej zakončili. Totiž i mě jako laikovi přijdou některé zákony absurdní a nelogické a zákonodárci to studentům práva opravdu nezjednodušují.

3 0
možnosti

P32e40t48r 22S36k70á68c64e27l

30. 8. 2017 23:02

A přitom by stačilo vycházet ze sloganu, pod kterým se počátkem 18. století tvořil trestní zákoník: "Právo je člověku vrozené, již pouhým rozumem poznatelné". Dodávám jen .- zdravým rozumem poznatelné...R^

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS